onsdag 20 maj 2009

Erkänn kreativiteten

Steker pannkakor, men det är en ganska långsam syssla och jag blev rastlös, började läsa en bok av Edward de Bono samtidigt, och plötsligt står jag med datorn på diskbänken, läser, skiver och steker pannkakor :)
Många tror och tycker faktiskt att all vetenskap och uteckling sker i rationella steg där varje steg är grundat på det föregående, och när något kommer fram av ett misstag så måste vetenskapen snabbt fram och förklara vad som skett så det utåt sett verkar ha gått den rationella vägen. Annars anses det vara lite oseriöst. Men hur många idéer har inte kommit fram av misstag egentligen? antibiotika, cortison, nylon, röntgenstrålar fotografiskfilm mm Är det inte dags att vi slutar se allt som en slump och börjar erkänna att idéer föds genom att göra på ett nytt sätt?! de Bono skriver: ".. vi strävar inte efter kreativitet utan nöjer oss med att låta den bara finnas där- som en slumpmässig mutation"
Men kreativitet är inte bara befrielse att tänka fritt, för hjärnan vill tänka i mönster av naturen. Vi måste hjälpa hjärnan med hjälp av metoder, så vi kan "snedda" mellan hjärnans naturliga mönster. Det är dags att erkänna kreativiteten!
Åter till pannkakorna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar