tisdag 21 juli 2009

Vi drunknar i säkerhet

Trots all säkerhet vi har i vårt säkerhetsfixerade land, så mår vi sämre och sämre. Så låt oss en gång för alla konstatera att säkerhet inte gör oss lyckligare iallafall. Vi är så glada att debatten börjar ta fart, vi hör diskussioner om det på radio och tv och fler och fler har läst "I trygghetsnarkomanernas land" av David Eberhard. För er som missat debatten och boken, så handlar det om Sverige och att vi är så rädda för olyckor och att dö, att vi tillslut slutar leva.
Jag hörde däremot ett annat inslag på radion som handlar om att det kommit en helt ny lag om markering på leksaker till barn, där det ska vara tydligare för föräldrarna att se vilka leksaker som är farliga. Detta handlar inte bara om rädsla utan om att curla en hel föräldrageneration. Föräldrarna behöver inte tänka själva längre. Men det mest fasansfulla i diskussionen var ändå när kvinnan från konsumentverket (som blev intervjuad) säger "Ja vi kan ju inte begära av alla föräldrar att de ska ha koll på sina barn till 100%"... Nej det är väll ingen förälder som klarar det till 100%, men det är i allafall deras ansvar att hålla koll på sitt barn!! Eller?! Och hur säkra alla leksaker än är så finns det tusen andra saker som är farliga. Vi kan och ska inte skydda oss mot allt, för då slutar vi leva.
Häromdagen på ring P1 var det en man som ringde in och bad alla som hade tunnor vid stuprören att lägga lock på dem så inte barn kunde trilla ner och drunkna. Ja men då försvinner väll vitsen med att ha tunnor under stuprören för att samla upp vatten?! Han hade hört om ett barn som gjort detta och det är ju fruktansvärt och sorgligt. Men ska vi begränsa våra liv så till den grad att det tillslut inte finns något kvar.
Eftersom jag nu är nybliven mor så får man gå på en föreläsning om Barn och säkerhet i hemmet på BVC. Jag gick dit och tänkte att jag tar till mig det som är bra och struntar i resten. Tyvärr var det mest skrämselpropaganda. Kvinnan visade vissa saker som var bra, hur man gör om barnet sätter i halsen osv. Men det var bara en kort visning och vi fick inte prova själva. Det enda hon lyckades med var att skrämma 40 föräldrar till att åka hem och vaddera sitt hem och dessutom slapp vi ju tänka själva för nu fick vi ju alla faror presenterade för oss.
Ja visst låter jag gnällig. Men faktum är att den här typen av uppfostran som vi har idag leder till rädda, initiativlösa medborgare och bidrar dessutom till mindre kreativitet och mindre nyskapande. Så med andra ord finns det många faror med detta. Sverige halkar efter i statistiken på nya uppfinningar.
Detta är tvärtom mot vad vi vill. Vi vill att Sverige ska vara ett kreativt land med starka människor som vågar vara sig själva och leva det liv dom vill ha! Gör vad du vill för tusan, du lever bara ett liv och då gäller det att våga!

1 kommentar: