måndag 25 maj 2009

Skapa vad du vill i Sveriges första Fablab


I söndagens DN finns en jättebra artikel om Fablab. I ett fablab ska vem som helst kunna skapa nästan vad som helst. Och snart kan alla som bor i närheten av Malmö göra detta i Sveriges första Fablab - och det är helt gratis! "– Du betalar genom att dokumentera det du har gjort och dela med dig av dina erfarenheter, förklarar Jasper Darmark som är projektledare för fablab i Malmö."

Här kommer artikeln i korthet:

Konceptet föddes på MIT, på Center for bits and atoms, som bildades år 2001. Det är en tvärvetenskaplig avdelning som utforskar gränsen mellan digital information och fysiska föremål. Målet med deras forskning är att utveckla maskiner som kan tillverka i princip vad som helst, inklusive kopior av sig själva, utifrån ett digitalt recept. I framtiden har vi kanske alla en sådan universaltillverkare hemma i vardagsrummet.

Det låter orimligt, men för femtio år sedan – när datorer tog upp hela rum och vägde flera ton – kunde knappast någon drömma om att vartenda hushåll i framtiden skulle ha en egen dator. Men nu är vi där, jättedatorn har krympt till en bärbar dator samtidigt som prestandan har blivit enormt mycket bättre. Forskarna på Center for bits and atoms tror att vi kommer att få se en likadan revolution när det gäller tillverkningen av fysiska saker.

Snart börjde personer från avlägsna, lantliga regioner i tredje världen att höra av sig. Männi­skorna där har normalt liten tillgång till teknik, och företag ser ingen ekonomisk lönsamhet i att ta fram produkter som fyller deras behov. Men med ett fablab skulle de själva få verktygen att lösa sina problem. Center for bits and atoms hjälpte därför till att starta och bekosta utrustningen i åtta fablab i olika utvecklingsländer.

– Det blev helt fantastiskt. Människorna i samhället tog verkligen del i processen, lärde sig och började skapa och byggde upp en lokal ekonomi, berättar Sherry Lassiter.

De indiska lantbrukarna som irriterade sig på att korna åt upp deras grödor uppfann snart ett sensorsystem som varnade när en ko gick in på åkern. Driften av labben finansieras lokalt på lite olika sätt. Vissa drar in pengar på små affärsrörelser, till exempel genom att tillverka reservdelar till grannskapets uråldriga kopieringsapparater eller genom att designa och tillverka gjutformar och askar åt chokladtillverkare. Andra har skrivit avtal med skolor eller institutioner som mot betalning får låta sina elever använda labbet som en del i utbildningen.

Läs hela artikeln: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ideer-blir-verkliga-i-fablab-1.872122

Sätt igång och skapa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar