tisdag 3 mars 2009

Mer än hjärna!

Känner att vi måste återgå till bokrean ännu en gång. Eftersom jag gjorde ett fantastiskt bokfynd. Eller att säga ett är nog att ljuga, jag gjorde massa. Men ett speciellt fynd jag gjorde var en bok som heter "Mer än Hjärna". I Mer än Hjärna finns en massa övningar som vi kan göra för att förbättra vår hjärnkapacitet på olika sätt. Bl a kan man jobba med att förbättra minnet om man lider av dåligt minne. Det finns också övningar som visar hur man lätt memorerar ett helt tal med hjälp av små medel. Men sen kommer vi till vårt favoritämne. Massor med övningar som gör att man kan öka och stimulera sin kreativitet.
Om man talar om kreativitet så är det nästan ofrånkommligt att tala om hjärnan. Det är ju trots allt där det händer när man är kreativ. (Och i kroppen, men det är en annan diskution) Men om man känner att man vill fördjupa sig ännu mer i det här med hjärna kan man också roa sig med att kolla in Hjärnstorm på www.svt.se. Säsongen är snart slut , men än så länge ligger godbitarna uppe i PLAY. I Hjärnstorm tar de upp massor av olika fenomen kopplat till hjärnan. Hur man utan nästan någon hjälp alls botar höjdskräck, lär sig att bli tankeläsare och se när folk ljuger, eller göra en ljupdykning i det här med kroppsspråk.
För faktum är att med hjälp av hjärnan kommer vi på alla spännande idéer som kan utvecklas till att bli något nytt och revolutionerande. Och det här med att träna hjärnan för att öka kreativiteten är lika viktigt som det är att träna kroppen för att bli mer vältränad. I hjärnan finns en massa gångar och det är ungefär som ett vägnät. Ju oftare vi går en väg desto lättare är det att alltid ta samma väg om och om igen, det bildas "motorvägar" där vi samlar alla rutiner och vanor. För att göra avbrott och komma in på mindre grusvägar och stigar måste vi ibland bryta mönstret och öva oss i att gå utanför de vanliga ramarna. Ju mer vi tränar, desto bättre blir vi på att komma på nya idéer och det går också snabbare och snabbare att försätta sig i "skaparhumör".
Känner man för att bara öva sig lite lagom i vardagen kan man börja med att umgås med människor man inte brukar umgås med, ge sig in i diskussioner om olika ämnen eller prova nya maträtter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar