fredag 27 februari 2009

Denna underbara Bokrea!

Vilket möjlighet till nya inspirationskällor! Nu kostar böckerna om hundpsykologi 19 kr och hjärngympaböckerna 29 kr. Eller vad sägs om en fantastisk kokbok som dom nästan slänger efter dig eller en bok med 19 olika tofflor? Alla böcker om udda ämnen är en stor källa till nya idéer och det är nu man verkligen kan fynda kreativitet.
Just detta med att kombinera två helt osannolika saker med varandra är kanske en av de mest spännande teorierna kring att komma på nya Innovationer. I boken "Medicieffekten" skriver Frans Johansson om just detta fenomen. Han beskriver de mest tokiga kombinationer av kunskapsområden som lett till helt nya fantastiska idéer och hur vi kan göra för att också uppnå den här effekten. Ett av de första exemplena i boken är om arkitekten Mick Pearce, som fick i uppdrag av Old Mutal att bygga en attraktiv och funktionell kontorsbyggnad som inte använder luftkonditionering, i Zimbabwes huvudstad Harare.
Det kan ju låta omöjligt eftersom det blir riktigt varmt i Harare. Men Pearce kände sig redo för utmaningen och genom att titta på hur termiter kyler ned sina tornliknande lerstackar hittade han en lösning. Termiterna måste hålla en temp på 31 grader C för att viktiga svampar ska kunna växa. Det är inte helt lätt eftersom temperaturen på de afrikanska slätterna kan variera mellan +5 till +40 grader C på ett dygn. Ändå klarar temiterna det genom att system där luft förs in längst ner i stacken till kammare med kall luft, varefter den nedkylda luften leds upp genom stacken. Genom att ständigt bygga nya kanaler och stänga gamla kan de reglera temperaturen mycket exakt.
1996 invigdes kontorsbyggnaden, som kallas Eastgate. Den har en konstant temp på 23-25 grader C och är Zimbabwes största kontors och butikskomplex.
Detta är en liten liten försmak till vad man kan läsa om i "Medicieffekten", som vi anser vara en av de mest spännande böckerna om kreativitet. För att den går steget längre. Jag tvivlar på att just den finns på bokrea, men den kan man med glädje skaffa sig ändå. Det man däremot kan fynda på rean är sådana böcker du aldrig skulle köpt annars, men som du nu kan kombinera med något och nå oanade höjder.

Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar