onsdag 22 april 2009

Cogito, ergo sum

Några som ständigt ifrågasatt och ställt till det historiskt sett är filosoferna. Sokrates 470-399 FKr, lämnade inte efter sig en enda skriven rad, men ändå är han en filiosof som har haft stort inflytande på Europas tankevärld. Han ansåg att en filosof är en person som inser att det är mycket han inte förstår, och oroas inför detta faktum. En filosof är mycket visare än alla de som skryter om sin kunskap, vilken de i själva verket inte vet något om.
Sokrates sa: " okunnigheten är det enda onda" Sokrates ifrågasatte ständigt sin kunskap, precis som en annan filosof skulle göra ca 2000 år senare, René Descartes 1596-1650.

Descartes försökte bevisa filosofiska satser precis som man bevisar matematik med metoder. Han menade att det enda man kan lita på är förnuftet. Genom förnuftet kan man nå kunskap eftersom man inte kan lite på sina sinnen. Det verkade som han inte var riktigt säker på någonting. Men han kom slutligen fram till att han var säker på att han tvivlade på allt, och när han tvivlar måste han tänka, och eftersom han tänker måste han finnas till eller som han själv sa: Cogito, ergo sum vilket betyder "jag tänker, alltså finns jag"

1 kommentar:

  1. Jenny Sihvonen6 maj 2009 kl. 18:30

    Då kommer jag med ett annat påstående, se "A new earth"-episoderna av Eckhart Tolle på Oprah.com

    Han menar att man inte är sina tankar utan man är "sitt medvetande". Har inte helt förstått allt, men det är definitivt nåt att fundera på!


    http://www.oprah.com/article/oprahsbookclub/anewearth/pkganewearthwebcast/20080130_obc_webcast_marketing

    SvaraRadera