söndag 29 mars 2009

"Kreativitet och fantasi är det viktigaste som finns"...

... står det på omslaget till "Idébok för föräldrar"(Härén 2005) som ena halvan av Krear fick av den andra halvan häromdagen. Det är en fantastisk bok som faktiskt ser till hur du som föräldrar kan lära dig av ditt barn - inte tvärtom. Barn är ju som bekant helt oförstörda i konsten att vara kreativa och vi har mycket att lära.
I boken tar bröderna Härén upp flera exempel från verkligheten och ett som fastnade i min hjärna var berättelsen om fem år gamla Erika som fick frågan "Vad är ett problem?" av sin mamma. Erika svarade: "Det är något man ska lösa". "Jaha, och hur ska du lösa problemet då?" frågade mamma. Erika svarar självklart: "Jag går ut i snickarboden och hämtar lite verktyg och sen går jag och letar spår. Antingen kommer svaret på vägen eller så kanske jag kan använda något verktyg." Visst är det underbart att lära av barnen och se hur lätt det kan vara att lösa ett problem. Och att lära sig att bemöta detta på rätt sätt för att inte förstöra den sidan hos sina barn. Faktum är att många vuxna svenskar tycker att det värsta som kan hända dem när de berättar om en ny idé är att "de skrattar åt mig". Det är mycket möjligt att det är just det som många barn råkat ut för, att när de berättat något "tokigt" så skrattar de vuxna åt dem och fantasin och kreativiteten begränsas.
I boken finns det en del övningar och reflektioner som man kan göra med sina barn, men varför begränsa sig där. Man behöver inte vara ett barn för att göra detta, bara låtsas att man är ett för en liten stund. "Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen" ( Jevgenji Jevtusjenko)
En reflektion som tas upp i boken är just digitalkamerans intåg. Dagens barn har aldrig upplevt att man köpt en filmrulle, satte den i kameran, tog nogrannt komponerade bilder, framkallade dem dyrt och satte dem i album. Detta har istället blivit ta så många bilder du vill och framkalla dem du vill, eller framkalla inga, utan ha dem i datorn. Vi vuxna har inte riktigt lärt oss detta, utan tar några bilder som är snygga. Barn har inte den begränsningen, så ge kameran till ditt barn och säg, ta så många bilder du vill och se vad de tar kort på. Men detta kan ju alla göra tänkte vi. Tänk att du var ett barn, ta digitalkameran och gå ut och fota precis vad du tror ett barn skulle fota, eller fota vad som helst, det du aldrig fotar annars. Skulle vara jättekul att se dessa bilder. Skicka gärna in era bilder på krear@live.se, så lägger vi upp dem på bloggen. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar